
Що відбувається при 20–22 °C?
Наукові дослідження показали, що TMR, який піддається впливу повітря при температурі навколишнього середовища від 20 до 22 ° C, може нагріватися всередині на 5- 30 ° C вище за температуру навколищнього середовища. Це накопичення тепла в основному спричинене активністю мікроорганізмів, особливо дріжджів і плісняви.
При підвищенні температури:
- Розпадаються поживні речовини, особливо енергетичні компоненти.
- Смакові якості корму знижуються, що призводить до меншого споживання сухої речовини.
- Зменшується споживання корму, що негативно впливає на виробництво молока та загальну продуктивність.
Чому це важливо для виробників молочної продукції та яловичини
Тепла погода в поєднанні з поганим менеджментом кормів (наприклад, тривалий контакт з повітрям або незакрита поверхня силосної ями) створює ідеальні умови для аеробного псування.
Аеробна нестабільність прискорює втрату поживних речовин. Більш високий вміст вологи та вплив кисню сприяють розмноженню дріжджів та цвілі. Навіть добре збережені силоси або TMR можуть швидко зіпсуватися в умовах неправильної кормороздачі.

Подбайте про TMR, мінімізуйте ризики його псування
Для забезпечення якості корму:
- Регулярно оцінюйте ризик псування силосів і TMR.
- Обмежте контакт з повітрям під час зберігання та годівлі.
- Для покращення аеробної стабільності при заготівлі силосу використовуйте бактеріальні консерванти, що сприяють зниженню небажаних мікроорганізмів та збереженню високої якості корму
- Забезпечте належний захист поверхні силосної ями і швидкість кормороздачі.
- Мінімізуйте додавання води до TMR по можливості
- Регулярно очищайте кормовий стіл , щоб запобігти накопиченню мікробів.
Висновок
Псування TMR починається ще до сильної спеки. Процес псування може запускатись при помірних температурах, особливо вище 20°C. Втрата поживних речовин і зменшення їх споживання можуть мати серйозні наслідки для продуктивності тварин. Проактивний менеджмент на господарстві є ключовим для збереження цілісності корму та підтримки продуктивності стада.
Для отримання більш детальної інформації зверніться до консультанта Трау Нутришин Україна.
Посилання у профільній літературі:
- Borreani, G., Tabacco, E., Schmidt, R. J., Holmes, B. J., & Muck, R. E. (2018). Silage review: Factors affecting dry matter and quality losses in silages. Journal of Dairy Science, 101(5), 3952-3979. https://doi.org/10.3168/jds.2017-13837
- Wilkinson, J. M., & Davies, D. R. (2012). The aerobic stability of silage: key findings and recent developments. Grass and Forage Science, 68(1), 1-19. https://doi.org/10.1111/j.1365-2494.2012.00891.x