Пліснява та строк придатності
Пліснява поглинає цінні поживні речовини в сировині та кормах. Якщо дозволити їй розростатися, вона може стрімко скоротити строк зберігання, знизити якість та харчову цінність продуктів. Окрім того, мікотоксини, що виробляються пліснявою, негативно впливають на продуктивність тварин. Якщо не вжити належних заходів, це призведе до значної шкоди для фінансової ефективності та репутації бренду.
Сировина може становити до 80 % загальної вартості виробництва кормів, тому критично важливо запобігти росту плісняви, що призводить до втрати об’єму (усадки) або зниження харчової цінності. Також необхідно зазначити, що звичайна практика додавання води для компенсації втрати вологи під час процесу виробництва корму підвищує ризик утворення цвілі та скорочує строк зберігання корму.


Боротьба з сальмонелою
Корм як джерело сальмонели перебуває під постійним моніторингом через ризики забруднення, які він приносить у ланцюжок «від корму до продуктів харчування».
Умови обробки під час гранулювання та екструзії є ключовими для інактивації сальмонели. Однак термічна обробка не захищає корм від забруднення після проходження технологічного процесу, оскільки не дає залишкового ефекту. Крім того, падіння температури відразу після охолодження може призвести до конденсації, що створює сприятливі умови для розмноження сальмонели.
Це забруднення може відбутися після технологічної обробки, на комбікормовому заводі або під час зберігання, транспортування та перенесення. Розміщення на ринку кормів, забруднених сальмонелою, має негативні наслідки для господарської діяльності комбікормового заводу, призводячи до економічних збитків та впливаючи на їх клієнтів.