
Як розпізнати
Мікотоксини — це вторинні метаболіти плісняви, які можуть з’явитися навіть тоді, коли урожай ще знаходиться в полі. Вони виникають на будь-якому етапі ланцюга виробництва корму, що в кінцевому підсумку впливає на здоров’я та продуктивність тварин.
Виявлено понад 600 різних мікотоксинів, а дослідження показують, що на якість корму та продуктивність тварин впливає «велика шістка» — афлатоксин, дезоксиніваленол (DON), зеараленон, фумонізини, охратоксини та трихотецени (T2–H2) — та багато інших. Токсини, як правило, високостабільні і залишаються в кормах після гранулювання або екструзії під час виробничого процесу.


Вплив на фермерське господарство
Мікотоксини можуть загрожувати безпеці харчових продуктів для тварин і людей через забруднення зернових культур, продукції тваринного походження та побічних продуктів.
Без належного контролю мікотоксини можуть перевищувати рівні нетоксичності та почати впливати на виробничі параметри, такі як щоденне споживання корму, середньодобовий приріст, надої молока чи виробіток яєць, а в найгірших випадках — підвищувати смертність.
Молодняк, як-от курчата-бройлери, поросята та телята, особливо сприйнятливі до впливу мікотоксинів. Однак хронічний низький рівень мікотоксинів може суттєво впливати і на старших тварин.
«Дослідження і далі демонструють, що окрім окремих мікотоксинів, також необхідно розглянути адитивні та синергічні ефекти багатьох різних мікотоксинів».