Вплив теплового стресу на виробництво та здоров’я тварин
Підвищений ризик інфікування: Резистентність імунітету корови знизиться через стрес і можливий ацидоз рубця. Поєднання високих температур і вологості створює середовище,
в якому можуть розвиватися патогенні мікроорганізми. Цей підвищений інфекційний тиск у корівнику може призвести до зростання захворюваності.
Тривале зниження виробництва молока: Тепловий стрес може спричинити зниження виробництва молока, яке продовжується після безпосереднього періоду стресу. Дослідження свідчать, що тепловий стрес призводить до загибелі більшої кількості клітин у тканинах вимені, що може сприяти довготривалому зниженню надоїв. Наприклад, корови, які зазнали легкого теплового стресу в суху спеку, виробляли на 6,3 кг менше молока на добу в наступну лактацію1. Крім того, телиці, народжені від корів, які зазнали теплового стресу, показали значне зниження молочної продуктивності протягом перших трьох лактацій — на 2,2 кг/добу, 2,3 кг/добу та 6,5 кг/добу відповідно2.
Вплив на сухостійних корів і телят: Тільні корови та їхні ненароджені телята особливо вразливі до теплового стресу. Телята, народжені під час або після спекотних періодів, як правило, легші при народженні і більш схильні до захворювань. Цей стрес у ранньому віці може мати довгострокові наслідки, що призводить до зниження виробництва молока та скорочення тривалості життя. Щоб пом’якшити ці наслідки, дуже важливо забезпечити хорошу вентиляцію приміщень для сухостійних корів, наприклад, за допомогою вентиляторів, щоб забезпечити більш прохолодне і комфортне середовище як для корів, так і для їхніх телят, що знаходяться на стадії розвитку.