Коли виникає тепловий стрес?
Дослідження свідчать, що корови реагують на тепловий стрес швидше, ніж заведено вважати. Тепловий стрес виникає через поєднання температури та відносної вологості: THI (Temperature Humidity Index — індекс температури і вологості).
Як показано на рисунку, корови можуть почати відчувати тепловий стрес, коли THI перевищує 72, що призводить до негативного впливу на фертильність. Коли THI піднімається вище 78, це суттєво впливає на виробництво молока, що призводить до зниження надоїв. Коли THI піднімається вище 82, ситуація стає критичною. Корови почнуть проявляти ознаки сильного стресу, такі як прискорене дихання та зменшення споживання корму. У цьому випадку існує ризик значних втрат у виробництві молока, а в надзвичайних випадках корови можуть не витримати стресу.
Середня відносна вологість в Україні становить 55-60%. Останні дослідження свідчать, що спад молочної продуктивності настає, коли THI перевищує позначку 68, тобто за такої відносної вологості (55%) тепловий стрес виникатиме вже при температурі 21,5 °C.