Як розпізнати
Свиня — дуже адаптивна тварина, здатна успішно розмножуватися в різноманітних екологічних нішах. Прогодуватися їй дають змогу складні органи чуття — з їх допомогою свиня виявляє потенційні поживні кормові продукти у середовищі свого перебування. Молода свиня спочатку неохоче куштує нові та невідомі корми (харчова неофобія) — найімовірніше, тому, що така еволюційна поведінка захищає тварин від ковтання потенційно шкідливих компонентів. Молодняк застосовує схему споживання корму за принципом «вибирай і навчайся». Зазвичай неофобія виникає в період негайно після відлучення, коли поросята можуть покладатися на свої вроджені смакові уподобання або вже засвоєні асоціативні зв’язки між певними смаками чи ароматами та безпечністю корму. У такому разі зміна смакових характеристик є ризикованою і може призвести до тимчасового зниження ємності споживання корму, що згодом веде до тривалої втрати продуктивності, особливо під час критичного періоду відлучення. Тому ми рекомендуємо обмежувати зміни смаку та аромату між різними етапами відгодівлі шляхом адаптації рецептур кормів та/або схем годівлі.